Verandering doet leven

07/07/2018

Er hangt een ongedwongen en gezellige sfeer op de jaarlijkse Wilhelmina BBQ, welke als afsluiting van de eerste helft van het seizoen en als start van een welverdiende korpsvakantie geldt. De gesprekken gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar af en toe vallen de woorden ‘Wilhelmina’, ‘Afrika’ en ‘jeugd’ en wordt er teruggeblikt op de afgelopen periode; een periode van verandering.

Een eerste grote verandering heeft betrekking op onze jeugd. Vanwege de kleine groep jeugdleden wordt al vrij snel duidelijk dat het dit jaar niet haalbaar gaat zijn om als Jeugdshowkorps lopende optredens te verzorgen. De jeugd zou dit jaar alleen in concertvorm op gaan treden, echter wel op een eigentijdse manier. Onder leiding van dirigent Dennis te Woerd wordt er gestart met het instuderen van nieuwe, jeugdige muziek. Ook wordt er een samenwerking gezocht met onze leerlingen, welke hun eerste muzikale stappen zetten tijdens de lessen van onze vakdocenten Lenie Vink, Henk van Loon en Corné Pas. Er worden twee muziekstukken speciaal gearrangeerd zodat ook de leerlingen met het jeugdorkest mee kunnen spelen. Naast optredens staan er verschillende gezamenlijke activiteiten op het programma, zoals een schaatsmiddag, diverse filmavonden en een dagje Efteling. Plezier, muziek en binding waren de speerpunten voor de Jeugdcommissie dit jaar.

Waar voor het Showkorps de focus een jaar geleden vooral lag op de voorbereiding in aanloop naar het WMC, wordt er dit jaar keihard gewerkt aan de nieuwe show met als thema Afrika. De nieuwe muziek, gearrangeerd door dirigent Michèl Smeets, staat al snel op de lessenaar en de bekende Afrikaanse melodieën worden met enthousiasme ontvangen door de muzikanten. Djembe’s zorgen voor een verandering in en aanvulling op het slagwerkinstrumentarium, wat Corné Pas de mogelijkheid biedt om de slagwerkbreaks een Afrikaans tintje te geven. Bovendien zorgt het nieuwe showinstructieteam, bestaande uit Pim van Kan en Erwin de Jong, voor een nieuwe manier van instuderen en een positieve vibe onder de leden. Zij halen allen hiermee het maximale uit het orkest.

In al hun enthousiasme wil het vernieuwde instructieteam zich tijdens repetities echter nog wel eens wijden aan motiverende en soms ook kritische speeches. Iets waarbij Erik, door alleen maar het woord ‘mand!’ te roepen, vaak aangeeft wanneer deze te lang duren. Datzelfde team weet echter wel een verandering door te voeren waar menig voorgaande instructeur jaloers op zou zijn. Zij hebben namelijk heel het Showkorps met volle overtuiging aan het dansen gekregen. Waar de zumbalessen van de familie Weima nog eens goed voor kunnen zijn… Wanneer er wordt gevraagd dierengeluiden te produceren om tijdens de speakertekst de Afrikaanse sfeer te versterken, laten velen hun creativiteit de vrije loop, wat soms tot enige hilariteit leidt. Martijn doet in het begin enorm zijn best om het geluid van een aap na te doen. Echter lijkt dit meer op het geblaf van een hond, waardoor hij al gauw overstap op een brul van een leeuw. (of tijger, daar zijn we nog steeds niet helemaal uit) Menno ziet zijn kans schoon om het geheel een Mexicaans tintje te geven en roept steevast ‘Arriba!’. Albert imiteert de welbekende ‘roepie-roepie-vogel’, maar wanneer Carlo zijn sissende slang introduceert, leidt dit tot een klein misverstand omdat de rest van het orkest denkt dat hij hen tot stilte maant, of dat iemand het gas aan heeft laten staan. De olifant van Erwin van Andel wordt bij zijn afwezigheid op één van de laatste showrepetities vervangen die van John, welke echter last bleek te hebben van een flinke verkoudheid, beterschap…

De show beleeft een grandioze première in het Franse Beauvais, waar ook de vuurdoop plaatsvindt van onze nieuwe tambour-maître en Afrikaans stamhoofd Wilco van de Werken.  Het zou het startsein worden voor een mooie ‘Africa Tour’ langs verschillende taptoes, altijd bijgestaan door het vaste materiaalteam en korpsbegeleiding.

Geen enkele verandering was er te vinden in de inzet en het vertrouwen van iedereen die ook dit afgelopen half jaar weer betrokken is geweest bij onze vereniging. Leden, instructie, vrijwilligers, vrienden, sponsoren, supporters, reacties op social media; we zijn jullie ontzettend dankbaar! Gezamenlijk maken en onderhouden we deze prachtige vereniging. Wij gaan genieten van een verdiende vakantie, en vooruitkijken naar wat komen gaat. Een vervolg van onze Africa Tour, Taptoe Sleeuwijk en het Reünieconcert.

Fijne vakantie!

IMG-20180414-WA0017

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

← Terug naar nieuws