Muziekvereniging Wilhelmina is opgericht op 14 augustus 1898 en dankt haar naam aan de toenmalige prinses Wilhelmina. Dankzij de inzet van enkele fanatieke leden nam het ledenaantal in 1970 fors toe. Ook mocht de vereniging zich voortaan Showkorps Wilhelmina noemen.

In 1973 begon Showkorps Wilhelmina met het organiseren van showavonden in sporthal ‘De Jager’ in Giessen. In 1990 werd deze showavond verleden tijd en wordt de eerste Taptoe Sleeuwijk georganiseerd. Een traditie is geboren en vanaf dan wordt er elk jaar een taptoe georganiseerd, welke plaatsvindt in het park in Sleeuwijk. Deze taptoe staat garant voor een muzikale avond vol muziek en show.

In 2001 maakt het Showkorps hun opwachting tijdens de marswedstrijden op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Dit optreden bracht het korps een gouden medaille. In 2009 namen de leden deel aan zowel de mars- als showwedstrijden en veroverden zij op het onderdeel show de wereldtitel in de 1st Division Showband Style. In 2022 nam het Showkorps voor de 6e keer deel aan het WMC te Kerkrade. Tijdens de marswedstrijden in de World Division haalden zij wederom een Gouden Medaille.

Toen de vereniging zijn 120-jarig bestaan vierde, werd besloten om de Stageband op te richten voor (oud)leden die niet meer willen lopen, maar wél samen muziek willen maken. Dit bleek al snel een succes te zijn en inmiddels is de Stageband een niet te missen onderdeel van de vereniging. Zij spelen zowel marsen als lichte muziek en hebben hun eigen kleding.

In 2023 vierde Showkorps Wilhelmina het 125-jarig bestaan van de vereniging. Dit werd door de BBM en KNMO beloond met een zilveren medaille met vergulde kroon.

Omslagfoto: het Showkorps in 2011